Tez İçin Giriş Bölümü Nasıl Yazılır?
Tez için giriş bölümünün nasıl yazıldığını bu yazımızda
bulacaksınız. Akademik çalışmaların ilk bölümü olarak
nitelendirilen bu bölümde giriş kısmı yer almaktadır. Giriş
Kısımının nitelikli, konuyu açıklayıcı, çalışmanın
amacının, öneminin, problem durumunun, kullanılacak olan yöntem
ile ilgili bilgilerin yer aldığı minyatür tez olarak
nitelendirebileceğimiz, aslında danışman hocanızın okuyarak
değerlendirme yaptığı çalışmanızın bütününe ilişkin
çıkarımda bulunduğu en önemli bölüm diyebiliriz.
Tezde giriş kısmı yazılırken araştırmanın amacı, önemi, kapsamı, konusu, yöntemi, sınırlılıkları, evren ve örneklemi ile ilgili alt başlıklar açılarak detaylı bir anlatıma yer verilmesi gerekmektedir.
Tezlerde giriş bölümü, çalışmanızı değerlendirecek ya da okuyacak olan kişinin farklı yayın ya da argümanları okumadan tez çalışmasını okuyup gerekli değerlendirme yapmasını sağlayan etkili ve yeterli bilgileri içermesi gerekmektedir. Giriş kısmında çalışmanın temel olarak neden yapıldığı, çalışmanın yapılması ile birlikte akademik alana hangi düzeyde etkisinin olacağı, çalışmanın konusun seçilme nedenleri açık biçimde sıralanmalı, çalışmanın spesifik bir çalışma olduğu okuyucuya aktarılması gerekmektedir.
Giriş bölümünün genel yapısı şu şekilde olması gerekmektedir:
- Tezin konusunun tanımlaması bir kez daha açık şekilde yapılmalı ve konunun ender bir konu olduğu okuyucuya kanıtlanmalıdır.
- Tez çalışmasına yardımcı olacak olan farklı bilgiler varsa bu bilgilerin okuyucuya açıklanması oldukça önemlidir.
- Seçilen konu ile benzer olan farklı çalışmalar varsa bu çalışmalar temel kaynak olarak nitelendirilmeli ve bu çalışmaların detaylı şekilde açıklanması gerekmektedir.
- Çalışma kapsamında kullanılan yöntem ve teknikler belirtilmeli, eğer belirli bir saha araştırması yapılacak ve çeşitli testler uygulanacaksa buna ilişkin anlaşılır bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
- Giriş kısmında mutlaka çalışmanın hangi bölümünde nelere değinileceği, diğer bölüme hazırlık süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapılması gerekmektedir.
Giriş bölümü iyi şekilde hazırlanmamış olan bir tez çalışmasının akademik danışmanınız tarafından daha yolun başındayken çalışmanızın reddedilmesine neden olacağını açık şekilde ifade etmede fayda var, tezin aynası olarak nitelendirilen bu kısmın yazımında ve onaylanmasında Başarımerkezi’nden destek alabilir, aklınıza takılan tüm soruları canlı destek hattımızdan, bilgi@basarimerkezi.com adresinden ya da Whatsap’dan yazarak bilgi alabilirsiniz